Ganduri de ,,pandemie”Informația nu este percepută corect, atunci când suntem într-o situație stresantă. Tot ce se întâmplă în această perioadă generează foarte multă incertitudine și implicit stres. Atunci când percepția realității este alterată, stările emoționale sunt alterate și comportamentele noastre sunt alterate și ele.

După ce toată ziua stai și privești la un ecran, citind sau ascultând informații despre starea pandemiei, poți avea tendința de a nega, de a face glume pe rețelele de socializare sau să exagerezi situația ducând gândirea spre catastrofizare. Frica face parte din noi, ea este ceea care a facut omenirea să ajungă până în acest punct. Creierul nostru reptilian se asigură în acest moment că supraviețuim. Putem alege cum să trăim această frică. Avem posibilitatea de a înțelege că ea ne este de ajutor și să creem mecanisme sănatoase pentru a o gestiona sau putem lăsa stresul să se joace cu mintea noastră și să ne acentuăm stările de angoasă. Fiecare în parte putem alege cum să ieșim din această situație de criză. Ieșim mai conștienți de nevoile și capacitatea noastră de a face față la această situație sau ieșim cu așteptări legate de confortul precar avut înainte de această situație.

Stresul este o reacție la perceperea mediului extern. Ce inseamnă mediul extern în această perioadă? Este mediul extern casa în care ești autoizolat? De ce atunci când ești la tine acasă ai o percepție greșită asupra mediului extern? Toate astea se întămplă prin raportare la ceea ce de curând era pentru noi toți ,,cunoscutul" vieții pe care o duceam. Și cu toate astea acest ,,necunoscut" al vieții actuale este zona de siguranță pe care tu ai creat-o, locul în care dormeai, mancai și unde, după o zi obositoare, te retrăgeai. Și atunci mai poți spune că mediul extern este stresant? Privește mediul în care traiești nu ca pe un loc de izolare ci ca locul creeat de tine pentru o stare de calm, liniște și relaxare. Astfel creierul tău produce hormonii fericirii, oxitocină, dopamină și serotonină în loc de adrenalină care pregătește corpul pentru luptă sau fugi.