De ce nu respectăm regulile?Nu este curios, că au existat oameni în perioada asta care au respectat regulile dar au existat si persoane care nu le-au respectat? Au existat persoane care nu au fost în stare să se izoleze. Și asta se întâmplă de fiecare dată când se stabilesc reguli sau se condiționează o situație.

Unde crezi că ne aflam, ca societate, dacă toți oamenii ar fi respectat regulile sociale, morale, religioase? Cel mai probabil nu am fi ieșit din peșteră. Ți-ai pus vreodată întrebarea cum ar arăta lumea noastră fără, mașini, avioane, curentul electric, medicină, scoli, internet și lista poate continua. Toate cele de mai sus există pentru că cineva nu a respectat regulile.

Este imposibil să ne închipuim lumea fară femei conducători auto, ingineri, medici, scriitori, profesori, etc. și totuși a existat o perioadă când astfel de ocupații nu erau accesibile pentru ele. A fost nevoie de câteva temerare care să se opună sistemului și să lupte pentru drepturile lor, ca noi să ne putem aduce aminte azi de doamna Învățătoare.

În cadrul unui experiment, cinci maimuțe au fost închise într-o cușcă. În mijlocul lor se afla o scară unde erau atârnate câteva banane de tavan. Ori de câte ori una dintre cele 5 maimuțe încerca să se apropie de banane, cercetătorii le stropeau cu apă rece pe celelalte patru maimuțe.

Această situație s-a tot repetat de atâtea ori încât, după o vreme, de fiecare dată când una dintre maimuțe încerca să urce acea scară, era trasă imediat și agresată de celelalte patru maimuțe. La scurt timp, niciuna dintre maimuțe nu a mai îndrăznit să urce pe scară.

În continuarea experimentului, cercetătorii au decis să o înlocuiască pe una dintre maimuțe cu una nou-venită. Bineînțeles, noua maimuță a avut tentația de a urca pe scară pentru a lua bananele. Imediat, celelalte maimuțe au devenit agresive față de ea. După repetate încercări soldate doar cu comportamentul agresiv al celorlalte maimuțe, noua maimuță a învățat regula socială cum că "nu e voie" să iei bananele atârnate de tavan, chiar dacă nu știa motivul principal al conflictului. A fost înlocuită și cea de-a doua și scenariul s-a repetat. De remarcat: cea dintâi maimuță, cea care a fost înlocuită, a participat și ea la bătaia pe care a luat-o noul animal. Mai apoi, s-au înlocuit pe rând restul celor trei maimuțe rămase, scenariul rămânând identic.

La sfârșit a rămas un grup de cinci maimuțe. Cu toate că niciuna dintre cele cinci maimuțe nu a fost supusă dușului cu apă rece, acestea au continuat să agreseze pe oricare dintre maimuțele care încercau să ia bananele agățate. Niciuna dintre maimuțe nu știa care e motivul principal pentru care nu se pot atinge de banane, dar toate știau regula socială care spune că vei fi agresat la o asemenea intenție!

Același lucru se întâmplă și în lumea noastră, doar că multe dintre cerințele sociale sunt nerealiste, bazate pe frici și insecurități, mai exact, pe nimic palpabil! Noi oamenii avem capacitatea de învățare și de a lua decizii în mod deliberat. Putem trece peste orice anxietate socială dacă ne analizăm gândurile și începem să ne comportăm diferit.

Putem să îi facem pe oameni să respecte regulile sociale? Da, în anumite limite. Dacă regulile sunt oprimante, de lungă durată și fără un scop clar definit, oamenii au puterea de a se scutura de factorul asupritor.