Ce facem cu suferinta?Atunci când o persoană suferă, prima ei reacție este să se supere, să se enerveze sau să dea vina pe cineva. Și totuși va suferi în continuare. Când te enervezi sau te superi din cauza unei situații este ca și când ai purta ochelari de soare în casă. Vei pierde detalii și nu vezi lucrurile așa cum sunt în realitate. Dacă te gândești că acea problemă nu trebuia să apară pierzi din vedere că ea chiar există și trebuie să îi faci față. Trecutul nu se poate schimba. Atunci când te lupți cu el și speri că furia ta va schimba evenimentul, vei fi blocat și neajutorat.

Tot ce trebuie să faci este să admiți că ai ajuns în această situație, indiferent în ce constă ea, fără a te judeca. Încearcă să înțelegi că situația a apărut datorită unui șir lung de evenimente care a început undeva în trecut. Contestarea acestui lanț de evenimente nu poate schimba ceea ce deja s-a întâmplat. Acceptă radical situația, vei putea să te vezi pe tine însuți și situația în care te afli așa cum este în realitate.

Concentrează-ți atenția asupra a ceea ce poți face acum. Acest lucru te va ajuta să gândești cu mai multă claritate și să descoperi mecanisme de a face față suferinței.

Gândește-te la toată durerea prin care ai trecut deja în viață, la toți oamenii care te-au rănit fizic, sexual, emoțional și verbal. Are sens să te rănești singur în continuare? Nu e mai logic să vindeci rănile? Încetarea comportamentelor autodistructive este primul pas pe care ar trebui să-l faci. Poate fi greu. E posibil să fii dependent de afluxul anestezicelor naturale numite endorfine, acestea se eliberează în sânge când te rănești.

Cea mai bună metodă de a-ți distrage atenția de la emoțiile dureroase este să te concentrezi asupra unui lucru care îți face placere. Nu aștepta să te simți copleșit de emoții dureroase ca să te implici în asemenea activități. Nu aștepta să te simți mai bine ca să te implici, implică-te și o să te simți mai bine. Ar trebui să faci în fiecare zi ceva plăcut. Exercițiile fizice sunt un bun tratament împotriva depresiei în plus eliberează aceleași endorfine ca atunci când tu te rănești.

Toți avem parte de durere în viața noastră, nu o putem ocoli. Totuși trebuie să facem o diferență. Dacă durerea este inevitabilă, suferința este opțională!